StarTennis

Trainingul mental in tenis si in viata

Ai facut vreodata o sesiune mentala de training? Ai vrea sa incerci asa ceva?  Noi te incurajam sa incerci inainte de a concluziona ca nu este pentru tine. Pe scurt, poti juca mai bine indiferent de presiune si emotii. Poti avea rutine de  tenis mai bune, un limbaj al corpului pozitiv, esti mai constient de gandurile tale si ai capacitea sa lasi in urma mai repede un esec, ca sa poti selecta optiunile corecte si sa ai o minte clara. 

Asadar, cum practici mental training? Poti incepe cu exercitiile urmatoare. Fa 2-3 minute din fiecare zilnic, toata  rutina ar trebui sa ia numai 10 minute, si cel mai bine este seara cand mintea ta este mai receptiva. Aceste mici lucruri se aduna si te ajuta nu numai pe teren dar si in viata. 


  • RESPIRA ADANC

Respiratia adanca iti aliniaza inima, mintea si corpul la acelasi ritm astfel incat sa ai cel mai bun rezultat in aceasta stare. Ritmul cardiac se relaxeaza, ai timp si spatiu si poti sa te recuperzi mai repede. Respira adanc pentru 4 secunde, expira pentru 6 secunde timp de 10 ori (2-3 minute).


  • TRAINING PENTRU CREAREA SPATIULUI

Scopul este sa maresti spatiul intre ganduri, pentru a creste abilitatea de a te concentra. Observi gandul si il lasi sa treaca decat sa reactionezi astfel incat sa treci cu repeziciune de la un gand la altul. Dupe ce practici un astfel de training capeti o stare mentala mai buna. Dobandind aceasta aptitudine este excelent pentru jucatori pentru ca le da posibilitatea sa invete sa se concetreze mult mai bine si ii determina sa renunte la gandurile negative. 


  • MANIFESTAREA RECUNOSTINTEI/ JURNALIZARE

Cand observi un lucru bun in viata ta mai des, poti sa treci mai repede de la un obstacol catre o atitudine pozitiva din nou decat sa lasi negativitatea sa creasca si sa se transforme intr-un dusman. 

Scrie 3 lucruri pentru care esti recunoscator si de ce. Ce sentimente trezesc in tine? Gandurile tale pozitive trebuie sa depaseasca gandurile negative. Scrie-le intr-un jurnal ca sa le scoti din minte.


  • PLANUIESTE MAI BINE, RENUNTA LA CE NU AI NEVOIE

In primul rand ordoneaza-ti viata si stabileste-ti un program solid. Somn, scoala/ job, viata sociala, competitii si antrenamente. Cand programul tau este clar si controlezi mediul in care te afli creezi spatiu si poti avea o minte mult mai concentrata. Renunta la ceea ce nu ai nevoie – ingrijorari, distractii, scuze, barfe, indoieli, credinte false, lucruri pe care nu le folosesti. Acest lucru creeaza spatiu pentru a fi tu insuti si a face lucrurile pe care vrei sa  le indeplinesti.


  • CREEAZA O AFIRMATIE PUTERNICA

Afirmatia ta este un reminder pe care ti-o spui zilnic de fiecare data cand faci ceva, generand astfel sentimente puternice, energie si inspiratie. Asadar alege cuvinte cu un inteles special. Trebuie sa respiri adanc si sa vizualizezi ceea ce spui ca apoi totul sa se transforme in forta interioara in timp.  Un exemplu ar fi: “Joc la o competitie internationala  de  tenis si cand fac cel mai mare efort mental si fizic castig meciuri in fata oricui. Familia mea, antrenorul si tara mea sunt mandre si eu sunt mandru de mine”. 
  • IMAGINEAZATI/ VIZUALIZEAZA 

Cand iti folosesti imaginatia incearca sa iti folosesti simturile – ce simti, auzi, mirosi, vezi? O metoda buna este sa iti vizualizezi competitia intr-o ordine inversata. Imagineazati ce sentimente ai dup ceromonia de inmanare a trofeului, apoi cand ti se inmaneaza trofeul si cecul castigator si apoi imagineazati performanta ta pe teren in detaliu. 

Intr-un final imagineazati incalzirea, drumul catre locatia meciului si rutina de dimineata. Imaginezati totul clar! Motivul pentru acesta este fiindca creierul nu stie diferenta dintre repetitia mentala si fizica mai ales cand este facuta cu o atentie sporita si respiratie adanca. O astfel de practica iti permite sa ai mai multa incredere in tine care este si cheia pentru a castiga. Pentru ca ai repetat acest lucru de multe ori ai incredere in ce vei face si poti sa vezi rezultatul dorit. 

Pe langa toate aceste tehnici de mai sus pe care le recomandam sa fie practicate zilnic, poti sa iti canalizezi energia pe ceea ce te pasioneaza, pe ce faci pentru ceilalti, fara ego si frica. 

Trainingul mental trebuie sa fie incoroporat si in antrenamente prin stabilirea unui joc specific de tenis atunci cand ceva merge gresit astfel incat esti bine pregatit pentru situatii dificile si poti juca autonom indiferent de presiune si emotii negative. Toata lumea poate juca excelent cand jocul de tenis merge bine, depinde de tine sa joci la fel de bine in situatii cu presiune mai mare. Jocul mental este ceea ce te invatam la Star Tennis Winner Club pentru a stapani jocul foarte bine si ati atinge potentialul. 

Informatia de mai sus este disponibila prin lucrarea de PhD a lui Damien Lafont, Antrenor Training Mental.