Primele lectii de tenis

Primele lectii de tenis

 

Primele lectii de tenis !

Am primit  o întrebare de la un elev secret care joaca tenis de nivel avansat si care era destul de pornit, m-a întrebat, ce trebuie sa învețe un începător la primele lectii de tenis lovitura, sau deplasarea ?

Tonul intrebari m-a pus in dificultate pentru ca știam ca orice răspuns este bun pentru cine vrea sa învețe, si orice răspuns este rau pentru cine vrea sa-mi dea o lecție, oricum am rămas deschis la învățat! 🙂

🙂 Lecția de comunicare primita de la bunul meu prieten si elev!

Exista varianta sa răspund diplomatic, sa formulez un răspuns elaborat, care sa se termine cu mai multe întrebări. Am zis pas acestei abordari si am raspuns simplu, poate prea simplu (am dedus) din raspunsul lui foarte ferm si fara a lasa loc de alte optiuni.

„Tony zice ca deplasarea si nu cred ca te pricepi tu mai bine ca Tony”

Asta, deoarece am greșit, presupunând ca vrea sa știe răspunsul meu.

De fapt voia sa demonstreze ca știe ce recomanda Tony Nadal si sa vada daca stiu si eu ce zice Tony (avem acces la informatie bruta)

Nu pun in discuție valoarea lui Tony.

dar daca vrei sa-mi verifici valoarea, nu-mi face demonstrații cu ce recomanda Tony, si verifica valoarea răspunsului pe care eu îl ofer.( pay respect)

Daca vrei sa verifici valoarea lui Tony nu este prea mult de verificat, clar este foarte valoros!

Parerea mea este ca  orice formula bruta este gresita, mai ales ca sunt foarte putine formule absolute care sa se potrivească la toți pentru ca suntem diferiti, si chair daca avem multe lucruri in comun avem si mici particularitati care ne diferentiaza!

Plus ca este foarte ușor sa gresesti cu interpretarea formulei in context daca nu ai o experienta practica de antrenorat.

 

Experienta personala

la vârsta de 3,4 ani am pus racheta in mana si nu-mi mai aduc aminte exact prima lectie, stiu doar ca am continuat si ca mi-a placut pentru ca eram sportiv 🙂

Pe la 10-12 ani, după ce învățasem sa joc tenis ceva mai bine, deja jucam competitiv, chiar si cu adulți amatori sau foști jucători si începusem sa câștig ceva meciuri.

Aveam un coleg de vârsta mea care investea serios in lectii cu antrenori consacrați si avea un clasament bunicel, intre primi 20/30 din tara, era partenerul meu de antrenament si rivalul meu, pentru ca in afara de antrenamente faceam saptamanal 2,3 meciuri cu el.

Desi eu nu făceam așa multe antrenamente private cu antrenori consacrați pentru ca nu aveam bani suficienti,  stăteam mai mult pe teren dacat el, lui i se băgau in cap, in mâini si in picioare niște tipare puțin forțate, iar eu experimentam orice, imitam pe oricine puneam ochii,

orice jucător spectaculos sau ca avea rezultate, asta in urma sfatului unui bătrânel pe nume nea Vasile, care mi-a zis, priveste la cei mai mari si mai buni ca tine si invata, si asta faceam!

Cam cat timp mi-am întâlnit “rivalul” si partenerul de antrenament îl băteam pentru ca furam mesrie de cei mai buni, pentru ca ma deplasam natural spre minge, nu am introdus mentalul prea mult in coordonarea picioarelor, astfel încât mai mult sa ma încurce, si țineam mintea libera încercând tot felul de lovituri si tot felul de strategii.

Odată ce descopeream un mod de a lovi mingea care funcționa îl adoptam si îl perfecționam, testam limitele acelei lovituri, daca era cazul renuntam si încercam un alt model. 

Concluzia mea pentru primele lectii de tenis

Metodele nu sunt identice pentru toată lumea  chiar daca pe termen mediu si lung se aseamana tot mai mult  la inceput nu sunt la fel si nici nu trebuie sa fie.

Reperele de care tinem cont sunt date de particularitățile pe care le are elevul sau grupul de elevi.

Poate sa fie un elev cu o coordonare foarte buna a picioarelor dar mai puțin îndemânatec.

Poate sa fie îndemânatec si sa se concentreze doar pe perioade scurte si mai sunt cateva  variante.

Pentru primele lectii de tenis  antrenorul trebuie sa  evalueze si  sa tina cont de singurul aspect important,   acela de a transmite informatia potrivita pe calea  cea mai potrivita !

de asta are nevoie elevul  pentru a obtine rezultatele minime de care sa se bucure,

rezultatele trebuie sa fie obtinute  prin depunerea unui  efort  de o intensitate potrivita ,nici  prea mic  dar nici exagerat sau  plictisitor, astfel incat starea  elevului de  la finalul  de antrenament  sa fie una de incredere  si siguranta  dar si de curiozitate  si de dorinta de perfectionare, sa descopere  cat mai mult din frumusetea tenisului .

In concluzie primele lecții de tenis trebuiesc adaptate la tine, la elev!

Informatia bruta nu ajuta!

 

Primele lectii de tenis

Primele lectii de tenis

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.