Unii tenismeni preferă meciurile lungi

Pentru a scurta meciurile, organizatorii turneului Australian Open au decis introducerea super tiebreak-ului în setul decisiv, la scorul de 6-6, în al cincilea set la băieți și al treilea la fete.

Tenismenul german Alexander Zverev, locul 4 ATP, a declarat că nu vrea ca la Australian Open să se introducă super-tie-break în setul decisiv, cum au anunţat organizatorii.

“Nu îmi place această modificare. Mie îmi plac meciurile lungi, chiar dacă sunt solicitante fizic. Jucăm tenis şi pentru astfel de situaţii. Acum a rămas doar Roland Garros excepţia. Este tie-break peste tot (la Wimbledon, US Open şi Australian Open), iar eu nu sunt adeptul acestuia”, a spus Zverev.

Care este noul sistem

Noul sistem presupune ca în cazul în care un meci va ajunge la scorul de 6-6 în setul decisiv, învingătorul va fi decis în urma unui super-tiebreak care se întâlnea până acum doar în meciurile de dublu. Primul jucător care va ajunge la 10 puncte (cu o diferență de minim două puncte) va câștiga partida. Organizatorii vor astfel să evite partidele foarte lungi.

„Am întrebat jucători, atât din prezent cât și din trecut, comentatori, agenți și analiști TV dacă vor să se joace set cu avantaj ( sistemul vechi, fără tiebreak ), și am început de acolo. Am ales un tiebreak la 10 puncte, la scorul de 6-6 în setul decisiv, pentru a ne asigura că fanii vor primi în continuare un final special la aceste dispute epice, iar tiebreak-ul mai lung încă oferă posibilitatea unei schimbări de ultim moment. Super-tie-break-ul poate diminua și din dominarea prin serviciu care poate prevala în tiebreak-ul mai scurt”, a declarat Craig Tiley, directorul turneului Australian Open.

Şi organizatorii turneului de grand slam de la Wimbledon au anunţat, în octombrie, că de la ediţia din 2019 setul decisiv se va încheia cu tie-break, dacă cei doi jucători vor fi la egalitate, însă doar la scorul de 12-12.

Până acum, şi la Australian Open, şi la Wimbledon meciurile se jucau de la 6-6 până când un jucător ajungea la o diferenţă de două ghemuri în decisiv.

Roland Garros rămâne singurul turneu de Grand Slam fără niciun fel de tiebreak în decisiv, după ce US Open are deja un tiebreak clasic (primul la 7 puncte la 6-6 la game-uri).

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.